UP Évértékelő: Nagy szekció!

upertekelo3

Évzáró cikksorozatunkban utánpótlás edzőink segítségével tekintünk vissza az idei szezon 2022-es évére, harmadik részünkben a legidősebb versenyző korosztályunkat értékelik szakembereink.

U17

Egykori válogatott, magyar bajnok labdarúgó kezébe került U17-es csapatunk vezetőedzői posztja Takács Ákos személyében, és már rövid alatt jól látszik, hogy a szakember érkezésével egy karakteres és tapasztalt edzővel bővült szakmai stábunk. U17-eseink emellett remek őszt produkáltak, ahogyan a fiatalabbak, ők is 3. helyen töltik a szünetet.

A kezdés:
„A nyári felkészülés még kissé gyengébb létszámmal indult, de ez fokozatosan tudott azért emelkedni. Nyilván új edzőjükként az ismerkedés, az elfogadás, és a megszokás így hosszabb időt vett igénybe, de viszonylag gyorsan belerázódtunk közösen ebbe. Az elsődleges célom velük kapcsolatban a technikai hiányosságok javítása volt a taktikán belüli fejlesztéssel. A taktikai elemeket tekintve, az új mozgássorok és a gyors, rövidpasszos játék megtanítása volt. Mindezeken belül a sokkal gyorsabb döntéshozatalok fejlesztése volt a legfőbb prioritás számomra.”

Az ősz:
„Új edzőként a felkészülési szakaszokban részemre sosem az eredmény számított. Az edző módszereimnek a tanulási és annak ténylegesen tudatos alkalmazási fázisának elérése átlagosan 6-9 hét, így ezen, és a játékosok ehhez mért képességei szempontjából megfelelőnek tartom az eredményeket, melyekben volt pár vereség.  A bajnokság elején jól működött a csapat játéka, viszont a közepe során a védekezésben sokszor indokolatlanul kapituláltunk. Az ekkor mutatott játékainkban nem volt benne az a pár nagyarányú vereség, ezért még jobban bele kellett nyúlni a védekezés megszervezésébe. Ez viszonylag elég hamar is sikerült, így a szezon utolsó harmadában ez a stabilitás meglátszott már a jobb eredményekben.”

Emlékezetes mérkőzések:
„Több olyan edzésünk volt, amikor élmény volt alkalmazva és stabilan látni azokat az elemeket, amiket gyakoroltunk illetve a játékosok hosszútávú fejlődését. Úgy gondolom, hogy minden egyes mérkőzés egy élmény kell legyen a játékos és edző számára. Minden meccsen láttam jó és rossz dolgokat, pozitív szempontból a CSHC elleni fordítást, és a Biatorbágy elleni hazai mérkőzést tudnám kiemelni. Sajnos negatív oldalról a Gerzzo és a Tata elleni idegenbeli meccsek okoztak csalódást, hiszen ezen a két mérkőzésen teljesen irreális volt az eredmény a játék képét tekintve.”

Kiemelt teljesítmények:
„Egyáltalán nem szeretek kiemelni senkit mások előtt, az ilyeneket személyesen mondom el az illetőknek. Viszont összeségében el kell mondanom, hogy csupán a csapat kb. harmada-fele az, akinek a hozzáállásával elégedett lehetek. Ez egy nagyon rossz arány sajnos, és ki kell mondani, hogy emiatt is vagyunk jelenleg a harmadik helyen a tabellán. Ettől függetlenül szinte mindenkin látom a fejlődést, értelemszerűen van, aki nagyobb mértékben és van, aki kisebb mértékben haladt ezen az úton. A csapat taktikai fegyelmezettsége rendkívül nagyot változott, de ez megint főleg, a fent említett arányú játékosokra vonatkozik csak sajnos.”

Célok a folytatásra:
„Az edzői hivatásomnak és az álmaimnak megfelelően továbbra is az a célom, hogy minél több olyan játékost neveljünk, akik a Klub felnőttcsapatának rendelkezésére állhassanak ill. akiket más – akár magasabban sorolt – csapatok számára is értékesíthessünk. Nyilván fontos, főleg a gyerekek szempontjából, a tabellán elfoglalt helyezés és az eredmények, ezért ezt nekem is figyelembe kell venni, ugyanakkor számomra nagyobb értékkel bír egy, de inkább még több játékos értékesítése, feljebb juttatása, mint egy bajnokság megnyerése. A csapat taktikai fejlesztésének érdekében januártól újabb további elemeket fogunk tanulni, amelyeket már ősszel is szerettem volna, de ugyebár egyszerre nem lehet mindent megtanítani. Ezért nagyon várom már a felkészülés kezdetét, s a fent említettek, mind fejlődési, mind eredményességi szempontból újabb impulzusokat fog adni a csapat részére.”

Köszönetnyilvánítás:
„Lehetetlen mindenkit itt most felsorolni, azokkal a tulajdonságaikkal és tetteikkel, amikkel segítettek és adtak nekem. Értelemszerűen a napi vagy a ritkább kontaktusainktól is függően, de mindenkitől csakis pozitívat kaptam! Szóval mindenkinek nagyon köszönöm, hogy be- és elfogadtak, az önzetlen segítségnyújtásokat, tanácsokat, a kedves szavakat, a türelmet, és a sok-sok pozitívumot!”

U19

Hosszú ideig tartó közös munka és rengeteg komoly siker után távozott Fenyvesi László klubunktól, amely változtatás az U19-eseinket is komolyan érintette. Jánosi Dániel érkezésével azonban továbbra is bátran tűzhet ki komoly célokat a csapat, a szakember határozottsága és szakmaisága garancia a további eredmények eléréséért, amelyet az aktuális dobogós helyezés is igazol.

A kezdés:
„Szinte egy teljesen új csapatot kell/kellett építeni, hiszen a tavalyi csapatból 5-en maradtak, és a létszámot fiatalokkal, valamit 4 új igazolással tudtuk feltölteni. A felkészülési programban heti 4-5 edzés és egy mérkőzés szerepelt 6 héten keresztül. A felkészülés alatt nagyon meg voltam elégedve a srácokkal, mindenki becsülettel dolgozott, jó iramú mérkőzéseket játszottunk felnőtt csapatok ellen.”

Az ősz:
„Hullámvasút volt az első félév, hiszen egy nagyon jó rajt után, kicsit visszaesett a teljesítmény, majd újra jöttek a győzelmek. Azt gondolom, ha a csapat minden meccsen fegyelmezett és koncentrált játékot fogja mutatni (amit a bajnokság elején), akkor nagyon jó és eredményes tavasz elé nézünk.”

Emlékezetes mérkőzések:
„Mindegyik győzelem emlékezetes, de ha egyet kell kiemelni, akkor a hazai pályán elért 7-0-s siker Budaörs csapata ellen, akikkel évekre visszanyúló harc megy a dobogós helyekért. Igazi csapatmunka volt ez a győzelem, a srácok szervezett és fegyelmezett futballt mutattak be. ha el szeretnének érni valamit a futballban, akkor ezt a mentalitást, hozzáállást és játékot várnám tőlük a jövőben minden nap!”

Kiemelt teljesítmények:
„Nem szeretnék senkit sem kiemelni, mert együtt nyerünk és veszítünk, én mindig csapatban gondolkozom. Annak viszont nagyon örülök, többen is lehetőséget kaptak a felnőtt csapatnál edzőmeccsen és edzéseken, ahol megállták a fiatalok a helyüket, elégedettek voltunk az ott mutatott teljesítményükkel.”

Célok a folytatásra:
„A téli felkészülés kemény lesz, azért kell dolgoznunk, hogy a felsőházba kerüljünk, amire nagy esély van, és ott pedig a minél jobb helyezés elérése lehet a cél tavasszal.”