Interjú Sitku Illés sportigazgatóval!

135831708_3537820552983620_7810303617510891607_n

A dorogifc.hu kérte fel Sitku Illés sportigazgatót, hogy értékelje a mögöttünk lévő szezont, de szó esett az átigazolásokról és a következő szezonra vonatkozó tervekről is. 

Dorogifc.hu: Nagyon nehéz szezon van mögöttünk, amely végén sikerült megtartani az NB2-es tagságot. Mik voltak azok a momentumok, amelyek nélkül nem jött volna össze és melyik volt az a mérkőzés amely után megnyugodtál a bentmaradást illetően?

Sitku Illés: Igen, nem volt egyszerű a tavalyi bajnokság. Az őszi szezon jól indult, de aztán történt valami, ami egy mélyrepüléshez vezetett, és amiből nem tudtunk kijönni. Nagyon jól jött a téli pihenés mindenkinek. A szünetben rendeztük a sorokat, de azt láttuk, ebben a helyzetben igazolnunk kell egy-két játékost. Egyrészt azért, hogy pár poszton erősítsük a keretet, másrészt, hogy a meglévő játékosokat ezzel is kizökkentsük a komfortzónájukból és még nagyobb legyen a versenyhelyzet. Köszönetet kell mondanunk a tulajdonosunknak, Mayer Lászlónak, mert mindent elkövetett, hogy azok a játékosok akiket szerettünk volna, a téli átigazolási időszakban idekerüljenek. Januárban csináltunk egy nagyon jó felkészülést, és úgy mentünk neki a tavaszi szezonnak, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a következő kiírásban is az NB2-ben szerepeljünk. Ezt átérezte a játékosoktól kezdve a stábon át a csapatot körülvevő összes dolgozón keresztül mindenki. A legfontosabb momentumnak ezt emelném ki mindenképpen, mert ilyen összetartás, ilyen csapategység, ilyen megalkuvást nem tűrő hozzáállás nélkül nem sikerült volna. Ennek köszönhető, hogy jöttek az eredmények, hogy sikerült egy kilenc meccses veretlenségi sorozatot produkálnunk, és voltak bravúrgyőzelmek is. Ezek mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy elérjük a célunkat. Szerettük volna minél hosszabbra kitolni ezt a sikeres szériát, de azt látni kell, hogy ilyen kiélezett helyzetben, folyamatos nyomás alatt, folyamatos eredménykényszerben nem egyszerű játszani. Egy kicsit elfáradtak a fiúk a végére, mind fizikálisan, mind mentálisan, ami nem meglepő. Szerettük volna előbb bebiztosítani  a másodosztályú tagságunkat, de sajnos nem sikerült, pedig a mi kezünkben volt a sorsunk. Végül a 36. fordulóban a Vasas mérkőzés után vált biztossá, hogy jövőre is maradunk az NB2-ben. Az azért nem elhanyagolható, hogy ha a tavaszi tabellát megnézzük, olyan csapatokat előztünk meg több pontot gyűjtve, mint a Szombathely, a Budaörs, a Győr vagy a Békéscsaba. Ezt mindenképpen kiemelném.

Dorogifc.hu: Mik voltak a legnegatívabb hatásai a járványhelyzetnek, amelyek a csapatot érintették?

Sitku Illés: Természetesen az, amikor valaki a csapatból vagy a stábtagok közül elkapta a vírust. Fontos volt a cél amiért küzdöttünk, de azt gondolom, hogy az egészségnél nincs fontosabb. Szerencsére mindenki aki megfertőződött, rendbe jött. De a csapat erejét ez is mutatja, hogy ha esetleg egy meghatározó játékos esett ki a betegség miatt, az, aki a helyére került és addig kevesebb lehetőséget kapott,  profi módon, maradéktalanul ellátta a feladatát és bebizonyította, hogy lehet rá számítani. A másik amit említenék, hogy nem lehettek ott a szurkolóink velünk. Így még nehezebb volt kiharcolni, hogy bent maradjunk az NB2-ben.

Dorogifc.hu: Hogyan értékelnéd a télen érkező új játékosok tavaszi teljesítményét?

Sitku Illés: Azt gondolom, mindegyiküknek nagy része volt abban, hogy elértük a célunkat. Természetesen náluk is volt formahanyatlás, közülük is elkapta egy-két játékos a vírust , sérülések is közbeszóltak, de összességében mindenképpen erősítést jelentettek.

Dorogifc.hu: Bajnoki címig jutott legidősebb utánpótlás korosztályunk, kap újabb fiatal saját nevelésünk profi szerződést ezen a nyáron?

Sitku Illés: Igen, ezúton is szeretnék gratulálni nekik és vezetőedzőjüknek Fenyvesi Lászlónak! Ez egy fantasztikus teljesítmény! Azt gondolom, hogy bármilyen szinten nagy dolog bajnokságot nyerni és, hogy ilyen mutatókkal sikerült a srácoknak, az még nagyobb elismerést érdemel. Közülük  Belányi Balázs kap profi szerződést, és csatlakozik az első csapathoz, de rajta kívül is vannak olyan tehetségeink akik esetleg szóba kerülhetnek. Azt gondolom, hogy a fiatal játékosok látják, van lehetőség, van esély arra hogy az első csapathoz tartozzanak. Jó példa is van előttük, Barna Gergő személyében. Ha úgy edzenek, úgy dolgoznak és mindent megtesznek azért, hogy labdarúgók legyenek, akkor nekik is sikerülhet. Az ajtó mindenki előtt nyitva áll.

Dorogifc.hu: Minden nyáron a legfelkapottabb kérdés szurkolói részről a keret alakulása és az érkezők-távozók névsora, hogy állunk ez ügyben?

Sitku Illés: Lesz változás a keretben. Ahogy már tájékoztattuk a kedves szurkolókat, vannak biztos távozók. Belényesi Csabával és Ryashko Mykhayloval nem sikerült megegyeznünk, Beliczky Gergővel közös megegyezéssel szerződést bontottunk, Borsos Vilmosnak  pedig lejárt a kölcsönszerződése és visszatért Paksra. A lejáró szerződésű játékosok közül Dlusztus Andrással, Papp Mátéval, Berkó Ádámmal, Nagyházi Dáviddal, Csillag Dáriusszal, Tulipán Akossal és Kárász Krisztiánnal hosszabbítottunk, és van olyan labdarúgó akivel tárgyalásban állunk. Lesznek újonnan érkező labdarúgók is, de minden változásról ami a keretet illeti időben tájékoztatni fogjuk a tisztelt szurkolóinkat.

Dorogifc.hu: Mit lehet tudni a fekészülésről, amely hamarosan kezdetét veszi?

Sitku Illés: Június 21-én kezdődik a felkészülésünk, de már előtte el kell végezniük a játékosoknak egy kis házi feladatot, hogy ne nulláról kezdjék az edzéseket. Hat hetünk van a bajnokságig, természetesen minden nap van tréning, sokszor kettő is egy nap. Lesz hat felkészülési mérkőzésünk is. Bízunk benne, hogy nem fogja nehezíteni semmi a munkát, és megfelelő állapotban leszünk a bajnoki rajtra.

Dorogifc.hu: Idén a Debrecen, jövőre a Diósgyőr, nem gyengül a bajnokság színvonala, mik a kitűzött céljaink?

Sitku Illés: Ahogy a tavalyi, úgy az idei bajnokság is nagyon kiélezett és nehéz lesz. Három – négy csapat nagy versenyfutásban lesz a bajnoki címért, illetve a feljutásért. A többi csapat között viszont nagyon kiegyenlített lesz a küzdelem. Az biztos, hogy nem szeretnénk ugyanabba a helyzetbe kerülni mint az előző szezonban. Azért fogunk dolgozni napról napra, hétről hétre, hogy megfelelő teljesítmény mellett jöjjenek az eredmények és ne legyenek olyan problémáink mint tavaly. 

Dorogifc.hu: Van esély rá, hogy az új szezon első hazai mérkőzését a megújuló Buzánszky Jenő stadionban játszunk?

Sitku Illés: Sajnos nincs, de azt elmondhatom, hogy gőzerővel folyik a munka a stadion felújításában. Ha minden jól megy, akkor szeptemberben ismét hazai pályán tudunk játszani és reményeink szerint sok-sok dorogi szurkoló előtt, mert az az igazság, hogy nélkülük nem az igazi egyetlen mérkőzés sem. Nagyon hiányoznak a csapat mellől. A buzdításuk, a szurkolásuk biztos vagyok benne, hogy átsegített volna minket tavaly egy-egy nehezebb mérkőzésen. Reméljük amíg nem térhetünk vissza a stadionunkba, addig is elkísérnek minket az ideiglenes hazai pályánkra és segítik a csapatot.
Hajrá Dorog!!!