Dlusztus András: Csak a célunk lebeg a szemünk előtt!

IMG_3340

Rendkívül fontos posztot betöltő személy erőnléti edzőnk a szakmai stábban, különösen a másodosztályú bajnokságot és annak terhelését figyelembevéve. Az elmúlt másfél hétben Dlusztus András vállát nyomta bőven teher, szükségünk volt szakértelmére és munkájára, melynek okán Őt kérdeztük általánosságban feladatairól és a hozzá tartozó egyéb szakmai területekről.

Dorogifc.hu: Mutasd be kérlek a klubnál töltött mindennapjaid, mik a feladatköröd leggyakoribb részei
Dlusztus András: Elsősorban az edzések, mérkőzések fizikális paraméterinek monitorozása a feladatom, a terhelés tervezése, összehangolása a taktikai célokkal, illetve a játékosok egyéni állapotának megfelelő edzésmunka adagolása.

Dorogifc.hu: Folyamatosan foglalkozol a sérültekkel, milyen állapotban vannak jelenleg és ki áll legközelebb a visszatéréshez?
Dlusztus András: Két sérültünk van jelenleg, Kovács Olivér szárkapocs törés után, Ferkó Máté sérvműtétet követően lábadozik. Mindketten a szezon hajrájában már bevethetők lesznek.

Dorogifc.hu: Több tesztet is végeztetek a válogatott szünetben, mit mutattak meg ezek a felmérések és milyen állapotban vannak a játékosaink?
Dlusztus András: Az edzésmunka ellenőrzésére végeztünk teszteket, amelyekből azt látjuk, hogy sikerült előre lépni állóképességi, gyorsasági, robbanékonysági paramétereket tekintve. Ezeket az adatokat a további munka tervezésére, egyénre szabására is felhasználjuk.

Dlusztus András

Dorogifc.hu: Mennyire tudod monitorozni a játékosokat edzés vagy mérkőzés közben, illetve mennyire látsz rá a pihenéssel töltött időszakukra két edzés között?
Dlusztus András: Playertek rendszert használunk, amivel minden edzést mérünk. Egyéni profilokat alakítottunk ki a mérkőzésteljesítmények alapján és ezek mentén tervezzük a heti, napi terheléseket. Hét közben értékeljük az adatokat és ennek megfelelően tudjuk az egyéni és a csapat edzésmunkát adott esetben módosítani, optimalizálni.

Dorogifc.hu: Egy hónapon belül 7 mérkőzést is játszunk majd áprilisban, mennyire jelent nehéz feladatot a terhelés-pihenés arányának helyes megválasztása a csapatnál?
Dlusztus András: Sorozatterhelésre készítettük fel a csapatot, tudtuk, hogy számunkra ez az időszak kulcs fontosságú lesz. Ebben a periódusban a magas játszott perccel rendelkező játékosok regenerációja, illetve a kevesebbet játszók kompenzáló edzésterhelése kerül előtérbe. Preventív szemléletben dolgozunk, nagy hangsúlyt fektettünk eddig is a sérülések minimalizálására, ez még inkább döntő lesz a sorozatterheléses időszakban.

Dorogifc.hu: Végezetül, mint ex-csapatkapitány kérdezlek, hogyan értékelnéd a csapat idei teljesítményét és milyen teljesítményt vársz az utolsó 10 mérkőzésen?
Dlusztus András: Csak a célunk lebeg a szemünk előtt, egy pillanatra sem állunk meg, vagy adjuk el. Minden héten jobbak akarunk lenni, előre lépni valamilyen tekintetben. Van tíz mérkőzésünk amivel elérhetjük a kitűzött célokat, ezért mindent meg fogunk tenni.