Utánpótlás szezonértékelő!

IMG_6412

Hamarosan kezdetét veszi újra utánpótlásunk napi munkavégzése, előtte azonban Váczy Dávidot, utánpótlásunk szakmai vezetőjét kértük meg, hogy ossza meg meglátásait és értékelje a tavalyi szezont.

Dorogifc.hu: Milyen változtatások mentén működött másként utánpótlásunk élete az elmúlt szezonban és mi jelentette a legnehezebb feladatot szakmai vezetőkét számodra?
Váczy Dávid: „
Azzal, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség megreformálta a magyar utánpótlás rendszerét, így nekünk is változtatnunk kellett a saját irányvonalunkon. Egy képzeleti piramisban az építkezés fázisában vagyunk, megvizsgáltuk azokat a területeket, ahol hiányosságaink voltak, ezekre kellett megoldást találnunk. Kibővítettük az intézményi programunkat, ezzel szélesítettük a kiválasztási folyamatunkat. A szakmai munkát a legkisebb korosztálytól kezdve egymásra építjük, amihez az edzőink egy keretrendszert kaptak, amit ők töltenek meg tartalommal. A dorogi utánpótlásban arra fókuszálunk, hogy egyéniségeket neveljünk. A legnehezebb feladat az ehhez szükséges szemlélet kialakítása volt.”

Dorogifc.hu: Ez volt az első szezonunk Körzet Központként, mit adott ez a klubnak és mennyire sikerült jól ezt a feladatot ellátnunk?
Váczy Dávid:Körzet központként elsődleges feladatunk, hogy a hozzánk területi alapon besorolt egyesületekkel szoros kapcsolatot és együttműködést alakítsunk ki. Az évad során megszervezett fesztiválok és tornák célja, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, barátságokat kössenek és élményekkel menjenek haza. Szeretnénk, ha a tehetséges gyerekek szem előtt lennének és a körzeti válogatott által lehetőséget kapjanak arra, hogy megmutathassák magukat. Ebben minden egyesület remek partner volt az első szezonban, nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a programban résztvevő gyerekektől, szülőktől és a klubfejlesztési mentorunktól.”

Dorogifc.hu: Milyen eredményeket értünk el külön-külön a kis-, közepes- és nagyszekciókban, legyen szó konkrét helyezésekről vagy bármi olyanról, ami akár a helyezéseknél is többet ér?
Váczy Dávid:
Az utánpótlásban a számszerű eredmények helyett a játék minőségét és a képzést kell előtérbe helyezni.
Az átalakított kiválasztási folyamatunknak eredményeképpen a korosztályok létszámait bővíteni tudtuk. A legkisebb korosztályokban mindig az a legfontosabb, hogy játszanak önfeledten a gyerekek, mosolyogva menjenek haza.
Felidéznék egy mérkőzést a középső szekcióból: Ősszel veszítettek a 13 éveseink 7:1-re egy budapesti csapat ellen. Amikor vége lett a mérkőzésnek, mégsem voltam csalódott, mert az ellenfélnél egyetlen olyan fiú sem játszott, aki magasabb szintre eljuthat, viszont nálunk volt 2-3 olyan játékos is, aki egyénileg kimagaslott, de fizikálisan még le voltak maradva hozzájuk képest. Tavasszal ezt az ellenfelet hazai pályán könnyedén megvertük, az egyéniségeink eldöntötték a mérkőzést.
Ha a felső szekciót nézem, ott pedig örömmel tölt el, hogy néhány fiatal a felnőtt csapat öltözőjébe be tudott lépni, a végső célunk nem is lehet más, mint hogy az első csapat keretében legyen saját nevelésű fiatalunk. Szeretném külön kiemelni a női szekciót, akik minden sorozatot (Bajnokság, Kupa, Futsal) megnyertek megyei szinten, gratulálunk Sersztnyev Ricsinek, munkája eredményeképpen az év edzője címet is megkapta.”

Dorogifc.hu: Milyen típusú mozgást vársz a nyári átigazolási időszaktól, mennyire képes tovább bővülni a játékosok száma, esetleg vannak-e olyanok, akik akadémiai szintre léphetnek tovább Dorogról?
Váczy Dávid:Nyáron kevesebb mozgás lesz a korosztályokban, tudatosan kiválasztva érkeznek hozzánk új játékosok az utánpótlásunkba.
Szerencsére minden évjáratunkból van megkeresés az akadémiáktól, a koncepciónk része, hogy a megfelelő időben felfelé áramoljon egy-egy tehetség, akinek addigra készen kell állnia arra, hogy szintet tudjon lépni. Akad ellenpélda, ugyanis a saját utánpótlásunkból is be tudott kerülni több fiatal a felnőtt keretünkbe.”

Dorogifc.hu: Újra a dobogón végzett legidősebb fiú korosztályunk, van a csapatban olyan játékos, aki lehetőséget kaphat felnőtt csapatunkban?
Váczy Dávid:Jelenleg többen is készülnek a felnőtt csapattal, Belányi Balázs és Pohner Zsolt már a tavalyi szezonban is ott voltak az edzéseken és bemutatkozhattak a másodosztályban. Mellettük Dani Zoltán, Ferkó Máté és Harmat Zsombor is az első csapattal kezdte meg a felkészülést, rajtuk áll, hogyan tudnak élni ezzel a lehetőséggel.”

Dorogifc.hu: Milyen változások érintik majd a szakmai stáb összetételét utánpótlásunknál?
Váczy Dávid:Vannak olyan kollégák, akik most távoznak a klubtól, de remélhetőleg fogunk még együtt dolgozni velük, nekik köszönöm azt a munkát, amit ebbe a projektbe beleraktak, kiváló embereket ismertem meg a személyükben. Izgatottan várom már az új szakmai stábbal a közös munkát.
Az utánpótlásunkhoz négy új edző csatlakozik, Mészáros Áront és Vígh Ádámot senkinek nem kell bemutatni, a gyerekek nagyon sokat tudnak tanulni tőlük, példaképek a fiatalok számára. Pilisvörösvárról érkezett hozzánk Horváth Áron, fiatal kora ellenére több éves edzői tapasztalat van mögötte. Takács Ákos neve ismerős lehet a labdarúgást kedvelők számára, Győrben, a Budapest Honvédban és a Ferencvárosban futballozott, nemzetközi szinten megfordult Dániában és a magyar válogatott címeres mezét is magára húzhatta, edzőként a III. Kerülettől érkezik hozzánk.”

Dorogifc.hu: Milyen célok elérésével leszel elégedett egy év múlva?
Váczy Dávid:Soha nincs olyan, hogy elégedett vagyok és hátra lehet dőlni, mert mindig van feladat. Minden nap azon gondolkodom, hogy mit tegyünk annak érdekében, hogy még jobbak legyünk. Az utánpótlásban folyamatokról beszélünk, amelyhez célokat rendelünk hozzá és arra törekszünk, hogy ezeket megvalósítsuk.
Szeretnék a korosztályos csapatainkban olyan játékosokat látni, akik tudatosan, erőtől és önbizalomtól duzzadva játszanak a pályán.
A klubtól minden támogatást megkapunk, nekünk az a feladatunk, hogy a dorogi utánpótlás szervezett keretek között működjön, olyan edzői stábbal és szemlélettel, ami biztosítani tudja a gyerekek számára minden területen a fejlődést.”