Kovács Attila: Igyekszem nem csak jobb focistákat, de értékesebb srácokat is nevelni!

IMG_8438

A tavalyi szezonhoz hasonlóan az idei bajnoki idényben is Kovács Attila irányítása mellett készül és versenyez U14-es és U15-ös korosztályunk. Vezetőedzőnket kérdeztük az alábbi interjúban eddigi tapasztalatairól és céljairól.

Dorogifc.hu: Hogyan értékelnéd az általad irányított korosztályokat az aktuális szezonban?
Kovács Attila: „Tetszik amit látok tőlük, kifejezetten jó hozzáállással, mentalitással fociznak edzéseken, mérkőzéseken egyaránt, emellett hétvégente sok olyan egyéni – csoport -, és csapat taktikai elem visszalátszik, melyeket a hétköznapokon gyakorlunk. Mindkét korosztállyal tavaly kezdtük a közös “munkát”, bátran állíthatom, hogy sikerült minőségben előrelépni!”

Dorogifc.hu: Miben változott az edzői gondolkodásmódod az első dorogi napod óta?
Kovács Attila: „A gondolkodásmódom kevésbbé változott, viszont 3 éve kerültem Dorogra, úgy érzem ezidő alatt sokkal jobb edzővé váltam. Szeretem folyamatosan fejleszteni magam – jelenleg épp az UEFA YOUTH B tanfolyamra járok – sok szakanyagot olvasok, a tapasztaltabb kollégáktól pedig sikerült számos olyan dolgot ellesnem, feljegyeznem, melyeket hasznosítani tudok a munkámban.”

Dorogifc.hu: Melyek azok a játékelemek amelyeket a leginkább fontosnak tartasz az U14-U15-nél?
Kovács Attila: „A nagypályára jellemző játékhelyzetek, taktikai, technikai elemek gyakorlása, illetve a nagypályás játékhoz szükséges kondicionális -, és mentális képességek elsajátítása, fejlesztése. Ezeket nem szeretem külön kezelni, az edzések során különböző létszámú, területű, meghatározott célú játékokba illesztem be oktatásukat. Bár a kérdés szakmai jellegű volt, kiegészíteném azzal, hogy nehéz időszak ez a gyermekek életében, 7-8-9. osztályosok, kezdenek “serdülni”, így fontos figyelmet fordítani a velük való személyes beszélgetésekre – a szüleikkel összhangban. Igyekszem nem csak jobb focistákat, de értékesebb srácokat is nevelni belőlük.”

Dorogifc.hu: Szerepel a csapataidban olyan játékos akiben ott rejlik a felnőtt csapatig tartó kitartás-szorgalom-tehetség?
Kovács Attila: „Látok olyan egyéniségeket, akiknek lehet rá esélyük, és bízom is benne, hogy néhányan közülük el is jutnak majd a felnőtt csapatunk keretéig!”

Dorogifc.hu: Milyen célokat tűztél ki az aktuális szezonra a játékosoknak?
Kovács Attila: „Egyénileg a lehető legtöbbet hozzák ki magukból, hogy legyen lehetőségük szintet ugrani, csapatként pedig azt, hogy minden mérkőzésen merjenek bátran focizni, segítsék egymást, és mindenekelőtt élvezzék a játékot. A számszerű eredményesség ugyan ezen korosztályoknál nincs első helyen, de a srácok és én is sportemberek vagyunk, nyerni szeretünk, így – a játékunk alapelveit semmiképp sem feladva – az alapszakasz dobogóját tűztük ki célul közösen, mely tavaszra a felsőházba kerülést jelentené.”

Dorogifc.hu: Mi a legszebb emléked eddigi dorogi karrieredben?
Kovács Attila: „Nehéz kérdés, de 2 olyan helyzetet tudnék megemlíteni, amiket biztosan nem feledek el. Elsőként, hogy sikerült “visszahoznom” a futballnak Tillich Tomit, aki az “abbahagyás” széléről egészen a Vasas Kubala Akadémiáig jutott szűk másfél éven belül, ahol azóta is meghatározó tagja a korosztályos csapatának. A másik pedig az edzői pályafutását befejező dorogi ikon Varga Jani bácsi kérése, kívánsága, miszerint én vegyem át a csapatát. Nagy büszkeséggel töltött el ez, örülök, hogy végül megkaptam rá a lehetőséget, és szerencsére sikeres félszezont zártunk a srácokkal!”