Félévértékelő: U9

F

2021 végéhez közeledve utánpótlásunk félévét tekintjük át korosztályról-korosztályra edzőink segítségével, akik csapatuk képzéséről, céljairól, és eredményeikről számolnak be. 2. részünkben Kovács Bencét kérdeztük az U9-es játékosainkról. 

Az első korosztályunk, akik már Dorogon a stadion területén elhelyezkedő edzőpályákon gyakorolnak. Két fiatal, ambiciózus edző dolgozik a csoportban a hozzánk tartozó 24 gyerekkel. A csoportban nagy különbségek mutatkoznak a képességek között, ugyanis a keret nagy része már ovis kortól a klub igazolt játékosa, míg sokan csatlakoznak „útközben’ és elkezdik a futball alapjait tanulni.

Fontos, hogy folyamatosan két edzővel gyakorolhassanak a gyerekek, mert képességek szerint tudjuk a csoporton belül csoportokra bontani őket, így mindenkinek a saját szintjének és tempójának megfelelően garantálni tudjuk a fejlődést. 
 
Az arany tanulókorszak kezdete, ahol az ifjú labdarúgóink gyorsan tanulnak, a legfontosabb a vizuális memória, mindent le tudnak már utánozni, amit látnak. A futball alapjait tanítjuk tovább, viszont különbség a kisebb korosztályhoz képest, hogy itt már a futball alapelveiről beszélünk, egy korosztályhoz megfelelő központi edzéstematika alapján dolgoznak az edzőink. Ami fontos, a rengeteg gyakorlás, a sok labdaérintés és ezáltal az alaptechnikai elemek beállítása, hogy ne rosszul rögzüljenek a mozdulatok, alakuljanak ki az automatizmusok a játékhelyzetek megoldásaiban. Tanuljanak meg a gyerekek kisebb csoportokban dolgozni, legyenek a pályán gondolataik, az egyént viszont hagyni kell kibontakoztatni, nem beszélhetünk itt csapatjátékról, a meccsek igazából csak játékok, számszerű eredmények mellőzésével. 
 
Tanulás és tapasztalás, lehetne a korosztályt röviden összefoglalni, amihez az edzőinknek rengeteg türelemre. pedagógiai érzékre és jó szervezőkészségre van szükségük.