Váczy Dávid: Célunk továbbra is, hogy a régió meghatározó klubja maradjunk!

A hétvégén már tétmérkőzések várnak utánpótlás csapatainkra, ezzel kezdetét veszi a 2024/2025-ös bajnoki szezon, weboldalunk pedig a rajt előtt Körzet Központ vezetőnket, Váczy Dávidot kérdezte az aktualitásokról, valamint az új bajnoki idénnyel kapcsolatos terveiről.

Dorogifc.hu: Mint körzet központ vezető, mutasd be kérlek a saját munkád és azokat a területeket amire az kiterjed!
Váczy Dávid: „A munkám három fő területre fókuszál. Az egyik legfontosabb a tehetségeink fejlesztése, ezen kívül a Körzet központ vezetése és az ehhez tartozó korosztályok szakmai vezetése. Felelősségteljes feladatokkal vagyok ellátva, de szeretem a kihívásokat és kollégáimtól is rengeteg segítséget kapok. Minden olyan területre rálátok, ami a munkánkhoz szükséges, legyen az a képzési program meghatározása, a Talent programunk kialakítása vagy éppen a különböző értekezletek lebonyolítása.”

Dorogifc.hu: Mennyire okoz nehézséget meglátásod szerint a mai gyerekeket a labdarúgás felé terelni, illetve abban megtartani, továbbá mik azok az eszközök, amivel az utánpótlás játékosok létszámát képes fenntartani, akár tovább növelni a Dorogi FC?
Váczy Dávid: „A Dorogi FC az elmúlt években sokat tett azért, hogy meghatározó szerepet töltsön be a régió labdarúgásában. A klubot mindig szeretnénk vonzóvá tenni a programjainkkal. Olyan edzésmunkát végzünk a gyerekekkel, ami változatos és fejlesztő hatással van rájuk. A tehetségeket meg akarjuk minden korosztályban találni, persze kiemelt feladatunk a közösség építése a minőségi képzés mellett. A kiválasztás egy fontos eleme az utánpótlás rendszerünknek, megfelelő létszámokkal dolgozhatunk, amit kemény munkával értünk el.”

Dorogifc.hu: Általánosságban kérlek mutasd be utánpótlásunk felosztását és működését, valamint térj ki kérlek azokra az eltérő és azonos szempontokra is, amelyre a képzés irányul a különböző szekciókban!
Váczy Dávid: „Utánpótlásunkat négy részre osztanám. A lány futballban évek óta jelentős építkezés zajlik Sersztnyev Ricsi kollégám vezetésével, értékelni kell a lelkes hozzáállást. A gyermek szekcióban a Grassroots
szellemiség kialakítása mellett alap szintű programokat szervezünk, ez mindenkinek szól képességektől függetlenül, a legfontosabb szempont, hogy szeressenek hozzánk járni a fiatalok. Az U9-es, U10-es és U11-es korosztályainknál kiemelt feladatokat látunk el, komolyabb szintű tornákra járunk, megemeltük az edzések számát, a tehetséges gyerekekkel a Talent programban is dolgozunk. A versenyző csapatainknál behoztuk újra az erőnléti -és fizikai képzést a napi munkába, mellette regionális szintű bajnokságokban játszunk. 12-13 éves korban az akadémia mindig elviszi a legjobbjainkat, de egy utánpótlás neveléssel foglalkozó klubnak ez is a feladata, hogy felfelé segítse a legtehetségesebb fiatalokat.”

Dorogifc.hu: Több új edző kolléga is érkezett a szakmai stábba, milyen tulajdonságaik miatt érkeztek ők a dorogi utánpótlásba, és mik az elvárásaid általánosságban azoktól a szakemberektől, akik nálunk dolgoznak?
Váczy Dávid: „Nagy hangsúlyt fektetünk az emberi tulajdonságokra, a vezetőség kérése volt, hogy olyan személyek érkezzenek a stábba, akik valamilyen formában kötődnek a klubhoz, így az eddig felépített értékeinkkel, irányelveinkkel gyorsabban azonosulnak, a bizalom is könnyebben kialakul egymás felé. Akarjanak fejlődni, legyenek egyéni céljaik, tudjanak csapatban dolgozni és a megfelelő „hiányterületre” érkezzenek. Berkó Ádám csatlakozott hozzánk erőnléti edzőként, mellette az U11-es csapat munkáját fogja segíteni. A fiataloknak igazi példakép lehet a hozzáállása és a klubhűsége miatt. A Grassroots kluboknál is körbe néztünk, a fiatal generációból Marczinkó Bencére esett a választásunk, aki egy feltörekvő, ambiciózus, pályakezdő edző. Bence az U8-as korosztállyal fog dolgozni és a Bozsik fesztiválokon segíti a munkánkat. Általánosságban minden edzőtől elvárás, hogy száz százalékot adva dolgozzon a klubért és aktívan vegyen részt az egyesület életében.”

Dorogifc.hu: Körzet Központként működött eddig egyesületünk, amely nem oly rég kiemelt státuszt is kapott, mi eredményezte az előrelépést és milyen plusz feladatokat kapott a klub?
Váczy Dávid: Sikeres auditon vagyunk túl, klubunkat az előző szezonban vizsgálta a Magyar Labdarúgó Szövetség, büszkén mondhatom, hogy a legjobb öt egyesület között voltunk, igazi csapatmunka eredménye a státusz váltás. Olyan lehetőségeink lesznek a fejlődésre, mint az U9-U10-U11-es korosztályban az országos kiemelt tornarendszer, a gyerekeket a képességeiknek megfelelően versenyeztethetjük. Sokkal több feladatunk lesz idén, bővítettük a stábunk létszámát, több tornát szervezünk és a Grassroots klubok munkáját is segítjük a klublátogatások alkalmával.”

Dorogifc.hu: Az idei átigazolási időszakban is került akadémiai szintre dorogi utánpótlás játékos, mennyire fontos ez a klub számára, és hogyan jelenik meg a Dorogi FC mindennapjaiban a tehetségek gondozása?
Váczy Dávid:A tehetségeinkre igyekszünk kellő időt fordítani, ezt mutatja, hogy az akadémiák látókörében vagyunk és számos játékosunkra felfigyeltek. A Talent programban korosztályonként négy játékos vehet részt, U10-U13 között tizenhat játékossal négy edző dolgozik, mindenkire kellő figyelem jut.
A programban részt vevő gyerekeknek lehetőségük van 1-2 korosztállyal feljebb is játszani.”

Dorogifc.hu: Milyen célokkal vág neki a 2024-2025-ös évadnak az utánpótlás és az őket vezető szakmai stáb?
Váczy Dávid:Célunk továbbra is, hogy a régió meghatározó klubja maradjunk, ehhez a következő időszakban is nagy figyelmet kell fordítani a szakmai munkára. A stábunkat évek óta építjük, az edzőink folyamatosan képzéseken vesznek részt. Fontos számomra, hogy pozitív környezetben dolgozzunk, jó közösséget alkossunk, legutóbbi csapatépítő napunk is hozzá tett ehhez. Az új szezonban is sok munkánk lesz, egymást segítve biztosan sok örömet szerzünk a gyerekeknek.”